Valg av Kamerastativ

14.11.2013 11:20

 

Hva bør jeg tenke på når jeg skal kjøpe et kamerastativ?

Stativet skal bli din faste følgesvenn og bør derfor være ikke være så stort og tungt at du ikke tar det med ut på tur. Stativet må også stå i forhold til ditt kamera. Har du et lite kompaktkamera kan også stativet være kompakt, - har du et speilreflekskamera, bør stativet være solid nok til å tåle vekten av både kamera og objektiv. Er stativet for tungt blir det ikke tatt med ut. Er stativet for lett er det en "falsk" trygghet. Du tror kamera står støtt, men det kan fremdeles gi deg uskarpe bilder! Heng gjerne fotobaggen på stativet når du trenger ekstra tyngde og stabilitet.

Fordelen med å bruke et stativ er at du får maksimal skarphet i dine bilder, du kan velge alle lukkertider på ditt kamera, du kan fotografere om ettermiddagen, kvelden og om natten, alt uten å måtte sku opp ISO verdien. Det er selvfølgelig også en stor fordel når du skal fotografere inne og ønsker å arbeide uten bruk av kamerablitsen. Når jeg har kamera på et stativ bruker jeg en fjernkontroll - eller selvutløseren på kamera for å unngå rystelser når jeg trykker på utløserknappen.

Stativ finnes i flere materialer og i flere størrelser. De selges vanligvis uten stativhode. Når du skal velge et stativhode så anbefaller jeg et kulehode til all-round bruk. Det finnes også 3-veishoder med 3 armer som kontrollerer hver sin akse. De er greie i bruk, men litt mer tidkrevende ute i terrenget og større enn et kompakt og raskt kulehode. Det finnes også egne stativhoder for store teleobjektiver som kalles Gimbalhoder. Dette er meget avanserte balansehoder som gir god kontroll på tunge objektiver. Se bilder over som viser kulehode, 3-veis hode og Gimbal. Du kan også finne monopod som er et ett-bens stativ. Det kan være greit å ha når du må flytte deg rundt omkring raskt og trenger litt ekstra støtte. Mange bruker et monopod som support under et kamera med lett teleobjektiv. Disse objektivene har ofte også eget stativfeste på objektivet for å balansere vekten bedre. 

Til vanlig fotografering anbefaller jeg å se etter et stativhoode med en  hurtigkobling til å feste under kamerahuset. Med en festeplate under kamerahuset er det raskt å sette kamera på stativet, og å ta det av. Stativ til speilrefleks bør (helst) veie over 1 kg, - gjerne 2 kg. De mest aktuelle modellene starter på rundt kr. 1500,- Ta med deg kamera når du skal kjøpe stativ, for å sjekke hvor hurtig det er å montere, samt endre possisjon på kamera når du har det på stativet.

  

Benro, Manfrotto, Velbon, Induro og Gitzo er ledene merker og leveres i ulike prisklasser, typer og materialer. Aluminium, karbon etc. Et tips når du skal kjøpe stativ er ikke bare å se hvor lite stativet kan bli sammenlått, - men også hvor høyt det er fullt uttrukket. Det er viktig at du kan stå helt oppreist og se igjennom din kamerasøker uten krombøyd rygg! Antall ledd i stativbena og tykkelsen på disse forteller også noen om stabiliteten. Trekk ut de tykkeste leddene først, - og ikke trekk midtsøylen helt opp. Den kan gi en slags pendel-bevegelse i stativet. Lås gjerne speilet og bruk fjernutløser, eller selvutløser så blir bildet helt skarpt. 

Husk også at desto større teleobjetiv du har - desto kratigere (og tyngre) bør ditt stativ være. Fest stativet under teleobjektivet for å få best mulig vekt-balanse mellom kamerahus og objektiv. Stativ leveres med en bærebag, og en stropp som gjør det enkelt å ta det over skulderen. Se også etter is-pigger til vinterbruk!

Leofoto stativer

 

  

Gjennom mange år med bruk av ulike staivmerker og modeller har jeg (endelig) funnet en løsning som jeg har blitt veldig imponert over; Leofoto. Her får jeg et kompakt stativ som er solid og stabilt. Stativbein av kunstfiber (10 lag med karbon), og ingen små løse deler i staivbeina som kan falle ut eller forsvinne hvis du skulle skru et ledd helt ut. Ett av beina kan også hurtig omgjøres til et monopod sammen med midtsøylen. Stabilt og godt bygget kuleholde med hurtigfeste for montering under kamera, gir rask og presis fotografering. Leveres med praktisk bæreveske og stropp, og pakkes sammen ved å vende beina helt rundt kuleholdet. Stativet går også akkurat ned i en vanlig reisebag når man skal utenlands, uten å måtte sjekke inn noe ekstra spesielbaggasje. På bildene over står jeg i en bekk som er et ganske ujevnt underlag og kamera må stå 100% stødig og stille for å få skarp gjengivelse på omgivelsene, samt dust og mykt vann. Da merker jeg stor forskjell og fordel av å bruke et godt Leofoto stativ med stabilt og hurtig kulehode! Leveres selvfølgelig også med ispigger for vinterbruk. Kjøp stativ kun en gang og se på Leofoto som et fornuftig og varig valg. Selges hos Foto.no. Her er link til denne modellen; butikk.foto.no/leofoto/107928/leofoto-ln-254ctnb-34-25mm-4-seksjoner-h%C3%B8ykvalitets-karbon

 

Gorillapod. Dette lille stativet som har bøybare kuleben kan i noen situasjoner gi deg den støtten du trenger for å ta et bilde på lenger lukkertid enn det du klarer å holde rolig på frihånd. De finnes i ulike konstruksjoner, men pass på at du ikke har for mye vekt på stativet. De mest solide tåler opp til 5 kg. Stativet egner seg godt som et bordstativ, til å holde et kamera med normal optikk eller vidvinkel som ikke er for stor. 

Over ser du noen eksempler på hvordan Gorillapod kan brukes; På bakken, - her på en frossen maurtue! - eller med bena bøyd rundt en trestamme som er sterk nok til å tåle vekten av kamera, og ikke så tykk at du ikke får nok støtte når bena bøyes rundt stammen. Sjekk at kamera sitter trygt før du slipper det! Som med andre stativer bruker jeg alltid fjernkontroll, eller selvutløser på kamera når lukkertiden er lang.

Lykke til med ditt stativkjøp.